WhatsApp-buurtpreventie groepen niet effectief

WhatsApp-buurtpreventie groepen niet effectief

WhatsApp-buurtpreventiegroepen zijn goed voor de sociale cohesie in de buurt, maar er worden nauwelijks criminelen door aangehouden.

Dat blijkt uit onderzoek van Mehlbaum, de Vrije Universiteit en het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van Politie en Wetenschap. De onderzoekers volgden ruim een jaar zes WhatsApp-groepen in Almere, Amstelveen, Amsterdam en Tilburg. Daaruit blijkt dat politie en gemeente wel baat hebben bij de Whatsapp-groepen. Wijkagenten blijven op de hoogte van wat er speelt in een wijk. De invloed van de appgroepen op sociale veiligheid lijkt beperkt. Buurtbewoners delen verdachte situaties met elkaar, maar dit heeft slechts in een geval (in Amsterdam) geleid tot aanhoudingen. Terugkoppeling door de politie blijft vaak uit.

Over de auteur

Number one solutions administrator

Geef een reactie